Bádogos munkák a tetőfedés rendszerében 

Az építőipar nagyléptékű fejlődésével párhuzamosan az egyes szakterületek, így például a bádogos szakma is jelentős fejlődésen ment keresztül hazánkban, az elmúlt 10 év során. A beruházás egészét tekintve e munkafolyamat szakszerű elvégzésének nagy jelentősége van a tetőről való vízelvezetés és vízelzárás rendszerében.

– Az új technológiának különösen fontos a szerepe az alacsony lejtésű, valamint az íves és a dongatetők fémlemezfedésében. Megfelelő szakértelemmel végzett kivitelezéssel biztosítani kell a tetők beszellőztetését és a páralecsapódás elleni védelmet.

– Egy jól megválasztott ereszcsatorna rendszer nem csak funkcionálisan teljesíti feladatát, de úgymond dekoratívan öltözteti is a házat.

– Az épületen, a tetőcsatlakozásoknál elhelyezett tetődíszek, csúcsdíszek egyedivé és esztétikusabbá tehetik bármely ház megjelenését.  

A hagyományos belsőperemes csatornarendszerek mellett már Magyarországon is megtalálhatóak a Nyugat-Európában leginkább elterjedt külső peremes rendszerek. Ilyen pl. a Rheinzink gyár titánnal ötvözött horganycsatornái. Ezenkívül rendkívül esztétikus a kanadai rendszerű, belső felfüggesztésű, homlokdeszkára szerelhető ereszcsatorna rendszer, melyet bármilyen hosszúságban egyben fel lehet szerelni. Ezt a típust gyártják horganyzott acéllemezből, vörösrézből, valamint festett alumíniumból.  

Az alábbi táblázatban megpróbáltuk összefoglalni az egyes anyagtípusok főbb jellemzőit, amely segítséget nyújthat az ereszcsatorna rendszerek közötti kiigazodásban. 
 

 

Megnevezés

Lemez

vastagság

 

 

 

Szavatosság

 

Ajánlott

csatornatartó

 

 Szerelése

 

 Megjegyzés

Hoganyzott vas ereszcsatorna

0,5 mm

 

5 év


horganyzott vas vagy festett acél

forrasztás, szegecselés

2-3 év után célszerű lefesteni, így tartóssága meghosszabbítható

Alumínium ereszcsatorna

0,7 mm

15 év

alumínium vagy festett acél

popszegecselés, vízálló szilikonos tömítés

 

Színes alumínium csatorna

 

 0,7 mm


20 év

színes festett acél

Fehér, barna, téglavörös, rézszínű és szürke színekben.

Horgany ereszcsatorna

0,65 mm

30-40 év

horganyzott vas

forrasztás

Dilatáció beépítése 6 és 12 méter között szükséges.

Vörösréz ereszcsatorna

0,55 mm

40-50 év

 


vörösréz

forrasztás, szegecselés

Néhány év alatt bebarnul, bepatinásodik.

Kanadai típusú ereszcsatorna

Hv: 0,5mm

5 év

horganyzott vas, 40-50 centiméterenként

Homlokdeszkára szerelhető, belső felfüggesztésű.

Vr: 0,55m

50 év

 Megjegyzés: a táblázat a Magyarországon elterjedt ereszcsatornákat és anyagtípusokat hasonlítja össze. 

 

Néhány hasznos tanács: 

A csatorna kiválasztásánál a pénztárcánk mellett érdemes a minőségre illetve a csatornák élettartamára is figyelemmel lenni.

A különböző anyagokat nem szabad egymáshoz kapcsolni az ellentétes polaritás miatt.

Névleges ereszcsatorna méretek (a csatornák kiterített szélessége alapján: 25 cm, 33 cm és 40 cm) vízelvezető képességük alapján 3 nagy csoportba oszthatók: 25-ös méretű 40-50 m2-es tetőig, 33-as méretű 100-120 m2-ig, 40-es méretű 150-200 m2-ig.

Javasolt szerelés: a függőereszcsatorna 3%-os lejtéssel, a függőleges vízelvezetés (lefolyócső) sűrűsége 10-15 méterenként, csatornatartók sűrűsége 80-90 centiméterenként, általában szarufára szerelve (kivéve a kanadai ereszcsatornáknál, ahol 40-50 centiméterenként ajánlott a felfüggesztés). 

Javasoljuk, hogy a kivitelezést megfelelően képzett szakember végezze, mivel a szavatossági idő és garancia csakis szakszerű szerelés esetén érvényes. 

 
lamellaepis.hu - elérhetőség: 00 36 24 477 005